Rubato

I Rubato fortsätter berättelsen om Klara och Johannes från Cadenza som utgavs 2023

När de träffas på kontoret några dagar efter att Johannes första gången besökt sin kollega Klara i hennes hem, säger hon:
– Tänker du aldrig på hur olika vi är? Jag är mörk och du är ljus?
Nej, det gör han nästan aldrig. Inte mer än vad hon just sagt. Hennes mörkbruna hudfärg är inte mer dramatisk för honom än en hår- eller ögonfärg. Förutom att han finner den osannolikt vacker, precis som allt med Klara är. Det skulle heller inte vara skillnaden i hudfärg som sätter käppar i hjulen för deras samvaro. Innan veckan är till ända blir det uppenbart för Johannes att umgänget med Klara måste upphöra med i stort sett omedelbar verkan. Och han skulle inte bara förlora hennes sällskap. Musiklivet skulle också vissna, inser han. Uppgiven åker han efter jobbet hem till sambon Erika.

Rubato är den musikaliska term som markerar att rytmen i ett musikstycke kan svänga fram och tillbaka.
I romanen Rubato, som är en fortsättning på Cadenza, pendlar Klaras och Johannes relation också fram och tillbaka. Och även i Rubato är klassisk musik den magnet som drar dem till varandra.

Provläs här.

Den klassiska musiken är ett viktigt tema även i Rubato om än inte lika framträdande som i Cadenza. Nedan, två musikstycken som fått illustrera dramatiska händelser i romanen. Aprés un réve (Efter drömmen), op 7 no 1 av Gabriel Fauré och Pavane pour une infante défunte (Dans för en död prinsessa) M. 19 av Maurice Ravel.

Notera: För att kunna lyssna på hela stycket måste den webbläsare du använder vara inloggad på Spotify.

Läs om Torsten Eriksson.